1

Як Росія нав’язує свою пропаганду депутатам Європарламента

Вмощуйтеся зручніше: тут буде цікава історія про те, як європейський парламент читає новини Раша Тудей.

Є такий щомісячний журнал для депутатів Європарламенту (принаймні так себе видання позиціонує) – EP Today. На сайті видання (скіншот ви бачите) чітко вказано: тільки для депутатів Європарламенту з метою надати їм можливість писати статті про проблеми, які, на їх думку, є важливими і потребують уваги всіх їх колег та інших політичних діячів. І все б нічого, але 99% матеріалів на сайті – не є унікальними. Тобто, вони запозичені з інших ресурсів. Наші колеги із EUvsDisinfo.eu дослідили, що з жовтня 2018 року 47% публікацій – це – барабанний дріб – дослівна копія з сайту Russia Today. До того ж, одна і та ж стаття може відображатися на сайті кілька разів.

Трохи конкретних цифр: з квітня 2017 року до серпня 2019 року на сайті тільки у розділі новини опубліковано 17 697 матеріалів. Це 30-50 матеріалів щоденно. Вгадайте, скільки із цих повідомлень від депутатів або чиновників, які приймають рішення? (сайт же себе саме так позиціонує) Правильна відповідь: 25. Ні, не за день. За весь час. Це значно менше 1%.

На фейсбук-сторінці видання – майже 145 тисяч підписників. До речі, 4 адміністратори пабліка знаходяться в Індії.

Ймовірно, сайт, як і друковане видання, майстерно створює ілюзію впливу на громадську думку і цим самим впливає на депутатів Європаралменту, які читають «фахове» видання. Серйозна назва, по 30-50 новин в день (до 2017 року це були новини «Голосу Америки», а з жовтня 18 року – новини Раша тудей), правильне позиціонування, велетенська кількість підписників на фейсбуці, активні сторінки у твітері та лінкдін.

Справедливості заради скажемо, що у вересні цього року Європарламент таки зв’язався із виданням через несанкціоноване використання назви установи і запропонував якісь шляхи врегулювання ситуації (щоб не вводити громадськість в оману). Віз і нині там. А EP Today продовжує свою вдалу роботу.

Ось така фігня, малята.

Читайте повний текст дослідження тут http://bit.ly/2pk9Oer