1

Нобелівський комітет приписав Івану Франкові російське громадянство

UPD: Друзі, це наша з вами спільна перемога! Нобелівський комітет змінив інформацію на своєму сайті. Відтепер країною проживання Івана Франка значиться “AUSTRIA-HUNGARY (AT) now UKRAINE (UA)”. З 2016 року окремі активісти намагалися примусити комітет зазначити коректну інформацію про українського письменника. Але варто було нам об’єднати зусилля, як у комітеті почули наші заклики і аргументи. Дякуємо всім і кожному!

***

Зрада чи помилка? Нобелівський комітет приписав Івану Франкові фейкове громадянство. Активісти закликають небайдужих писати в комітет скарги «задля відновлення історичної справедливості». Обов’язково — ввічливо та аргументовано.

Що сталося?

1916 року Іван Франко був номінований на здобуття Нобелівської премії з літератури. Того ж року він помер, а премія посмертно не присуджується. Однак інформація про це є на офіційному сайті Нобелівського комітету http://bit.ly/2U8kM43 Проблема в тім, що там написано ніби він мешкав у Російській Федерації. Це брехня.

Іван Франко ніколи не мешкав ані в Російській імперії, ані тим паче в Російській Федерації. І не був громадянином цих державних утворень. Письменник народився в Австрійській імперії, яка існувала в 1804-1867 роках. А помер у Австро-Угорській країні, що проіснувала до 1918 року. В Росії, а точніше підконтрольній їй Україні, він бував лише кілька разів.

«Ніколи країною проживання Івана Франка не була Росія, у жодних політичних формах її існування. Упродовж усього життя він був мешканцем коронного краю Дунайської імперії — Королівства Галіції та Лодомерії (себто Галичини і Волині). Тож, навіть за суто формальними критеріями, країна Івана Франка — це аж ніяк не Російська Федерація», — обурюється директор музею Франка у Львові Богдан Тихолоз.

Хибу на сайті Нобелівського комітету випадково помітив аспірант Львівського університету ім. Івана Франка Руслан Ганущак. Він одразу написав їм листа через форму на сайті. В комітеті спочатку пішли назустріч, прислухавшись до його аргументів. Додали приписку «now UKRAINE» та обіцяли проконсультуватися з істориком зі Шведської академії щодо виправлення країни на рік номінації. Та потім стали посилалися на зайнятість знавців і згодом взагалі припинили відповідати.

«Я й сам про це на якийсь час забув. Але оце нещодавно помітив, що на сайті так нічого і не змінилося. Вирішив розповісти про це публічно», — сказав нам Руслан.

Позиція #ДомуФранка

Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка (Дім Франка — Franko House) готує офіційне звернення до Нобелівського комітету з вимогою виправити помилку в «атрибуції громадянства Івана Франка як номінанта на Нобелівську премію з літератури 1916 року».

«На підставі документальних джерел, копії яких готові надати, засвідчуємо, що він був підданим Австрійської (з 1867 р. — Австро-Угорської) імперії. Тож країна (country) проживання Івана Франка має бути вказана як AUSTRIA (AT) now UKRAINE (UA), а не RUSSIAN FEDERATION (RU) now UKRAINE (UA) (як помилково зазначено в базі даних Нобелівського комітету», — йдеться в заяві музею.

Директор Богдан Тихолоз сподівається, що вирішенню цього питання сприятимуть чинні лавреати та лавреатки премії Нобеля. Зокрема полячка українського походження Ольга Токарчук.

Флешмоб

Нині активіст Руслан Ганущак закликає українців приєднуватися до флешмобу «Українці пишуть листа до Нобелівського комітету». «Якщо хтось володіє англійською на рівні, достатньому для ввічливого та аргументованого ділового листування, запрошую долучатися до акції відновлення історичної справедливості. А якщо ви ще й орієнтуєтеся в історії тих часів і біографії Франка — сам бог велів!» http://bit.ly/38UN0Up На сайті є форма для контакту: http://bit.ly/2O6LHtk

Зберігайте спокій, читайте Франка і лупайте сю скалу.